i-logo
hlavní předchozí

MINIKURZ INTERNETU


Protože v naší rubrice Internet echo se bude čtenář často setkávat s novými pojmy a vztahy, zařazujeme do ní tento minikurz na pokračování. Jeho cílem není poskytnout zájemcům rozsáhlé a hluboké znalosti internetovské problematiky. Je zamýšlen skromněji jako nezbytné systematické vysvětlení potřebné k pochopení obsahu a kontextu příspěvků zařazovaných do této rubriky. Tak např. dnes jsme se setkali s pojmem URL a e-mail. Proto náš minikurz začínáme lekcí o uniformním zdrojovém lokátoru a úvodní lekcí o elektronické poště.

Lekce 1: URL

Internet jakžto počítačová síť je vybudován na základě cca stovky komunikačních protokolů označovaných jako sada TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Bývá zvykem označovat jakoukoliv počítačovou síť používající tuto sadu za svůj architektonický základ jako síť typu internet. Tedy Internet je jednou z realizací sítí typu internet.

Většina TCP/IP aplikací používá model klient/server. Na uživatelově počítači pracuje program typu klient, na vzdáleném specializovaném počítači program typu server. Klient vytváří uživatelské rozhraní, přijímá požadavky uživatele, předává je ke zpracování serveru, od něj přebírá výsledky a ty prezentuje uživateli. Klient a server komunikují spolu dle specifikovaného protokolu. Většina serverů poslouchá na předdefinovaném přípojném bodu - portu - na předání požadavku od některého svého klienta.

Jednou již z klasických aplikací je aplikace, při které klient a server pracují dle protokolu FTP (File Transfer Protocol). Tato aplikace umožňuje uživateli, aby v rámci interaktivní relace s počítačem, na kterém pracuje přislušný server, pracoval se souborovým systémem serveru. Muže procházet adresáře, prohlížet si je, kopírovat soubory k sobě, eventuálně od sebe na server. V Internetu existují tisíce serverů pracujících v režimu anonymního FTP. Tento režim znamená, že uživatel může se serverem otevřít relaci na základě všeobecně známého uživatelského jména (username) "anonymous" a použít jako heslo (password) svou internetovskou adresu. Pomocí anonymního FTP lze využívat volně přístupné internetovské archivy.

V kontextu bouřlivého rozvoje Internetu nabývají na významu prostředky, které jsou schopny integrovat jednotlivé klasické internetovské aplikace. Mezi tyto prostredky patří především systémy typu Gopher a WWW (World Wide Web), systémy, které zabezpečují prezentaci dokumentů uživatelům.

Výraznějšímu rozvoji gopherských systémů (dnes je všeobecně známo přes 9000 gopherských serverů) začíná sekundovat i rozvoj WWW systémů, jejichž dřívější relativně pomalejší dynamika přechází v postatně rychlejší (dnes je všeobecně známo již skoro 9000 WWW serverů). Oba systémy, Gopher i WWW (též někdy označovaný jako W3) pracují na základě již zmíněného modelu klient/server. Gopherský klient komunikuje s gopherským serverem podle stejnojmenného protokolu, WWW podle protokolu HTTP (HyperText Transfer Protokol).

WWW se jeví jako mocnější a obecnější systém než Gopher. Jestliže Gopher pracuje se soustavami menu, tak WWW pracuje se soustavami propojených dokumentů, v nichž směrníky mohou spojovat jeden dokument s druhým nebo jeden dokument s vnitřními částmi dokumentu druhého. Protože dokumenty mohou být i gopherská menu, tak vše, co zpřístupňuje Gopher, může být zpřístupněno i v systému WWW. Navíc, některé informace jsou prezentovány pouze prostřednictvím WWW. Dokumenty ve WWW mohou být hypermediální, mohou představovat textovou, obrazovou a zvukovou informaci. Hypertextový dokument bývá obvykle psán v HTML (HyperText Markup Language). Celosvětová soustava propojených WWW dokumentů bývá zkráceně označována názvem Web.

V projektu WWW jako řešení potřeby adresace internetovských objektů se ujal pojem uniformního lokátoru zdroje. Ten je označován zkratkou URL (Uniform Resourse Locator). Člení se na část specifikující metodu přístupu ke zdroji - objektu - tedy protokol, na adresní část hostitelského počítače serveru a na část, která určuje cestu na tomto počítači k objektu včetně jeho lokálního jména. Obecný formát URL je tedy:

protokol://[username[password]@]hostaddress[:port][/[[path/]objectname]]

Pro FTP obecný formát přechází ve tvar:

ftp://[user[:password]@]hostname[:port][/[[path/][filename]]]

Při anonymnim FTP je username implicitně roven řetězci anonymous, password pak řetězci useraddress. Přípojný bod port má implicitní hodnotu 21.

Příklad URL hlavního adresáře anonymního FTP archivu EMWAC CZ: ftp://emwac.faf.cuni.cz

Pro Gopher obecný formát přechází ve tvar:

gopher://hostname[:port][/[type[path]]]

Implicitní port je 70, nejznámější typy dokumentů jsou

  0: textový soubor           6: uu-kodovaný soubor
  1: menu                     7: vyhledávaní dokumentů
  5: binární soubor pro DOS   9: binární soubor
Příklad URL počátečního menu hlavního gopherského serveru sítě CESNet:

gopher://gopher.cesnet.cz

Pro WWW obecný formát přechází ve tvar:

http://hostname[:port][/[path][filename]]

Implicitní port je 80.

Příklad URL počáteční stránky WWW serveru sítě CONet:

http://www.eunet.cz



Vladimír Vrabec,
výukové a poradenské sdružení OMICRON


V příštím čísle budeme pokračovat úvodní lekcí o elektronické poště (e-mailu).

hlavní předchozí nahoru