hlavní předchozí

BOX 1

ATM buňka, virtuální kanál, virtuální cesta

Jednotkou přenosu je "paket",který má pevný rozměr 53 slabik (48 slabik dat a 5 slabik pro řídicí záhlaví). Nazývá se buňka (cell). Pole data slouží pro přenos aplikačních zpráv. V poli záhlaví se přenáší např.:

Mezi komunikujícími partnery se uzavírá spojení. Výsledkem uzavření spojení je vytvoření virtuálního kanálu (VC - Virtual Channel). VC je definován svým identifikátorem (VCI); identifikátor se uvádí jako řídicí informace v záhlaví buněk přenášených tímto kanálem. Mezi koncovými uzly lze dočasně vytvořit virtuální cestu (VP - Virtual Path), která může sdružovat několik dynamicky vytvořených VC. Kapacita přenosového kanálu se pak přiděluje celé cestě (identifikované jejím VPI), mezilehlé uzly jednotlivé VCI neinterpretují ani nemodifikují. Na VP si mohou dva koncové uzly tedy udržovat několik aplikačních proudů dat a rozlišovat je pomocí VCI, tzn., že si mohou na ustanovené cestě zřizovat virtuální kanály samy a nepožadovat jejich zřízení po síti.

Buňky náležející jednomu spojení se nemusí vysílat v pravidelných intervalech, používá se statistické multiplexování. Buňky sebou nesou svoji identifikaci, a jsou tedy jednoznačně rozpoznatelné i jinak než podle pozice na časové ose.

Směrování se řídí směrovacími tabulkami umístěnými v jednotlivých ATM uzlech. VPI slouží jako ukazatel do směrovací tabulky: z odkázaného záznamu směrovací tabulky se získá specifikace výstupního spoje z ATM uzlu a identifikace příští virtuální cesty.


[obr]
hlavní předchozí nahoru