[i-logo]
[hlavní] [předchozí]

NOVÝ INTERNET PROVIDER V ČR

Odborné časopisy včetně CE jsou v současnosti plné článků o síti Internet. Jejich náplní je převážně podrobný popis poskytovaných služeb a obsluhy ovládacích prostředků. O tom, jak se může běžný smrtelník stát uživatelem Internetu, je však publikováno jen minimum informací. Proto jsme využili příležitosti, že firma IBM ohlásila nedávno svůj vstup do řady poskytovatelů služeb Internetu (tzv. Internet providers) a požádali jsme na toto téma o rozhovor ing. Jiřího Pilného, CSc, ředitele telekomunikačních služeb firmy IBM.

CE:

Firma IBM je v povědomí veřejnosti zapsána především jako výrobce počítačů. Podporu přístupu do Internetu, která je obsažena v operačním systému OS/2 Warp, lze chápat jako jeden z argumentů v konkurenčním boji s Windows. Ale prohlášení firmy IBM o poskytování internetových služeb ? Spojení pojmů Internet a IBM prostě v povědomí veřejnosti není. Týká se zmíněné prohlášení také České republiky?

J.P.:

S první částí otázky mohu souhlasit. Společnost IBM je skutečně známa především jako výrobce výpočetních systémů. Mnohem méně lidí ví, že IBM vyvíjí významné aktivity také v další části informačních systémů - v oblasti telekomunikačních systémů.

Společnost IBM patří mezi světově uznávané provozovatele telekomunikačních služeb. Celosvětová počítačová síť, známá pod názvem IBM Information Network, je založena na protokolu SNA. Služby této sítě jsou využívány předními světovými firmami již více než dvě desetiletí. Požadavky zákazníků vedly v roce 1994 k výstavbě mezinárodní multiprotokolové sítě, IBM Multiprotocol Network, která podporuje protokoly TCP/IP, IPX, NETBIOS atd.. Uvedené mezinárodní sítě mají svůj uzel i v Praze a Brně, takže jejich služby jsou dostupné i v naší republice.

U obou zmíněných sítí je kladen důraz na maximální spolehlivost a datovou bezpečnost. Na těchto atributech mnohdy přímo závisí výsledky podnikání našich zákazníků - např. v bankovnictví. Je však také mnoho aplikací, pro které zmíněné atributy nejsou klíčové. Tato skupina zákazníků upřednostňuje možnost relativně volné komunikace ve velké komunitě, kterou dnes nabízí Internet. Společnost IBM chce poskytovat řešení i v této oblasti celosvětově, tedy i v České republice.

CE:

To lze jistě uvítat, ale nepřišlo rozhodnutí IBM poněkud pozdě ? Ani v naší republice není Internet žádnou novinkou. I u nás již existují společnosti, poskytující internetové služby na komerční bázi.

J.P.:

Rozvoj Internetu probíhá neuvěřitelným tempem. Zvláště poté, co nová generace prostředků přístupu k informacím na síti (např. WWW) umožnila, že se Internet stal přitažlivým prostředím i pro netechnicky orientované uživatele.

Přesto, že v České republice jsou již zavedení provozovatelé, je poptávka stále nenasycená. Dnes je společnost IBM v České republice schopna nabídnout řešení s přístupem uživatele po komutovaném telefonním spoji. Vzhledem k tomu, že provoz služby je zpoplatňován automaticky, je třeba aby zákazník byl držitelem kreditní karty uznávané ve Spojených státech. To je jistě nepříjemné omezení, ale přesto je zájem o tuto službu značný, a to i díky výši poplatků. Za provoz se platí 27 DM při 3 hodinách provozu. Za každou další započatou hodinu zaplatíte 7DM.

Je třeba se zmínit o tom, že společnost IBM pod novým vedením realizuje mnohé změny. Výsledkem jedné z nich je skutečnost, že počátkem tohoto roku byl vytvořena nová organizační jednotka firmy s názvem IBM Global Network, v jejíž působnosti je poskytování všech síťových služeb. Globální poptávka po internetových službách je příčinou toho, že řešení použité firmou Advantis (což je dceřinná společnost firmy IBM) ve Spojených státech se postupně implementuje celosvětově. Budovaná síť má označení OpenNet.

Proto v současné době pracujeme na tom, abychom mohli poskytovat přístup do Internetu i vyššími přenosovými rychlostmi po pevných okruzích. V České republice nebudeme v této oblasti začínat na zelené louce. IBM ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi provozuje na území naší republiky již od roku 1992 digitální síť IMNS (IBM Managed Network Services) s přenosovými okruhy o rychlosti 2 Mb/s. To nám umožňuje velmi rychlou realizaci našich záměrů, ve stejných časových relacích, v jakých je toto nové řešení implementováno firmou IBM v zemích západní Evropy.

CE:

Záměry firmy IBM budoucí užitele určitě zaujmou. Nyní však konkrétně: kdy můžeme očekávat zahájení této služby v České Republice ?

J.P.:

Pevně věřím, že zkušební provoz bude zahájen ještě před koncem třetího čtvrtletí tohoto roku.

CE:

To skutečně není dlouhá doba. Konkurence ale již u nás tyto služby nabízí a ani nyní určitě nespí na vavřínech. Jak chcete vyrovnat její náskok ?

J.P.:

Odpověď na tuto otázku vidím ve dvou oblastech - technické a obchodní.

Společnost IBM se rozhodla celosvětově poskytovat internetové služby a pro realizaci tohoto záměru přidělila přiměřené zdroje. Jak už jsem se zmínil, v České republice máme velmi dobré výchozí podmínky v podobě fungující vlastní telekomunikační infrastruktury. S přispěním našich zahraničních kolegů budeme s realizací postupovat velmi rychle.

Pokud se týká získání podílu na trhu, bude nejdůležitější úlohu hrát cena. Okruh lidí, kteří si již povšimli změn v cenové politice společnosti IBM, se stále zvětšuje. Proto Vás možná nepřekvapí, když prohlásím, že máme v úmyslu poskytovat internetové služby s přístupem po pevných okruzích za podstatně nižší ceny než konkurence. Optimalizace našich nákladů je umožněna velkým rozsahem, v jakém se firma IBM rozhodla podnikat v této oblasti, a tím, že klíčové komponenty sítě jsou z vlastní produkce firmy. Počítáme také se spoluprací s našimi obchodními partnery - tradičními i nově získanými.

CE:

Které komponenty máte konkrétně na mysli ?

J.P.:

Jedná se především o směrovače IBM 6611 a IBM 2210, které zajistí propojení uživatelů do sítě Internet, dále tzv. LIG (Local Interface Gateway), což je technické vybavení na bázi RS/6000 umožňující přístup po komutovaných linkách. V oblasti SW používáme IBM Firewall pro zajištění bezpečného provozu. Firewall zabraňuje neoprávněnému přístupu uživatelů sítě Internet do lokální sítě uživatele využívajícího síť OpenNet. Jednotlivým uživatelům nabízíme kompletní podporu v rámci vybavení dodávaného jako nedílná součást operačního systému OS/2 Warp.

CE:

Zmínil jste se o spolupráci s partnery. Můžete prozradit konkrétní záměry?

J.P.:

Lituji, ale v této oblasti jednání ještě nejsou uzavřena, a proto ještě není vhodná doba k jejich zveřejnění. Naší hlavní snahou je poskytovat spolu s vybranými partnery uživatelům Internetu co nejkvalitnější služby, a to za přijatelnou cenu.

CE:

Děkujeme za rozhovor a spolu s našimi čtenáři se těšíme na Vaše služby.


[hlavní] [předchozí] [nahoru]