Titulní stránkaČeská škola
Titulní stránka NovinkySystém výuky a vzděláváníVýuka a vzděláváníVěda a výzkumAlternativyStudentské aktivityFirmy
Titulní stránka


Zpět na titulní stránku

Redakce Ikara

 
Nezávislý internetový časopis

Ikaros

Česká škola Vám nabízí přehled článků publikovaných nezávislým internetovým časopisem Ikaros. "Časopis, který nenajdete na žádném novinovém stánku", vznikl jako volontérská studentská aktivita začátkem roku 1997 na Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK, první číslo pak vyšlo 14. dubna 1997. Od té doby prodělal časopis i jeho redakční zázemí velký vývoj.

Nyní vám nabízíme přehled posledního čísla.
Příští číslo vyjde počátkem září 1999


MIMOŘÁDNÁ ZPRAVODAJSKÁ PŘÍLOHA


CASLIN'99
Eva Bulínová
Ráda bych se podělila o několi postřehů ze semináře CASLIN'99, který se konal ve dnech 30. 5. - 3. 6. na Zadově na Šumavě. Můj pohled je zcela zákonitě ovlivněn skutečností, že se soubornými katalogy zabývám ve své diplomové práci. Proto nebude můj příspěvek zahrnovat průběh celého semináře, ale zaměřím se na pro mne nejzajímavější okamžiky.


Hanuš Hemola
REFERENČNÍ CENTRUM NÁRODNÍ KNIHOVNY ČR
Národní knihovna rozšířila spektrum nabízených služeb uživatelům a konečně otevřela dlouho očekávané Referenční centrum (dále RC), které bude poskytovat komplexní služby, jejichž cílem je zprostředkovat uživatelům orientaci v současném informačním prostředí a využívat informační zdroje v tradiční i elektronické podobě.

Petra JEDLIČKOVÁ, Helena GROSSEROVÁ, Veronika FANTOVÁ,
Barbora KRUTÁKOVÁ

REPORTÁŽ Z 13. ROČNÍKU CS ONLINE
Reportáž z mezinárodní konference konané ve dnech 21.- 24. června 1999 ve Staré Lesné ve Vysokých Tatrách.

Zdeněk JONÁK
ECDL - OSVĚDČENÍ OBČANA EU O DOSAŽENÍ EVROPSKÉHO STANDARDU POČÍTAČOVÉ GRAMOTNOSTI
Vstup do Evropské unie bude klást na každého z nás zvýšené nároky. EU předpokládá od svých členů celé spektrum znalostí a dovedností a zavedení standardu počítačové vzdělanosti, ukončený certifikátem European Computer Driving License, je jedním z nich.

Petr Kolín
POSTŘEHY Z VIII. KONFERENCE ARCHIVÁŘŮ ČR
Hlavním tématem konference se stalo využívání výpočetní techniky v síti archivů, tvorba speciálních programů a aplikací, ale především použití internetu při prezentaci jednotlivých archivů.

Petra Pěnkavová
DO SLOVINSKA, DO LUBLANĚ, DO KNIHOVNY
Snad mi velký myslitel Jára Cimrman odpustí, že jsem si v nadpisu tohoto článku dovolila parafrázovat jeho slova ze hry Dobytí severního pólu. Účastníci polární výpravy se sice těší "domů, do Prahy, do Podolí", já si však pro tento okamžik dovoluji směřovat svůj zájem na opačnou stranu, konkrétně do Slovinské republiky.

Filip VOJTÁŠEK
AUTOMATIZACE KNIHOVNICKÝCH PROCESŮ '99
V komornějším prostředí než v předcházejících letech, avšak v sálu s nepříliš dobrou akustikou se v hotelu Vladimír v Ústí nad Labem uskutečnil ve dnech 9. až 10. června 1999 sedmý ročník semináře Automatizace knihovnických procesů.

Filip VOJTÁŠEK
OD ELEKTRONICKÝCH KOPIÍ PŘES KOORDINOVANOU AKVIZICI PERIODIK ZAS K ELEKTRONICKÝM KOPIÍM?
V České republice unikátní projekt na objednávání a zasílání digitálních kopií článků a dalších dokumentů a obsahů časopisů (tzv. current contents) z vlastního i cizího fondu prostřednictvím tzv. uživatelských kont, který je realizován jako jeden z piliřů Integrované virtuální knihovny STK, zazářil v roce 1997 jako meteor a dlouho se v odborné veřejnosti nemluvilo o ničem jiném.