NOKIA A EUROTEL PODEPSALI RÁMCOVOU SMLOUVU V HODNOTĚ
200 MILIÓNŮ USD ZA ÚČELEM ROZŠÍŘENÍ SÍTĚ GSM V ČESKÉ REPUBLICE

HOME | TISKOVÉ ZPRÁVY

Smlouvu o hodnotě přibližně 200 miliónů USD uzavřeli Nokia a přední český operátor, EuroTel Praha. Jedná se o tříletou rámcovou smlouvu o dodávkách zařízení za účelem rozšíření sítě GSM 900 společnosti EuroTel Praha. Nokia zůstává i nadále výhradním dodavatelem.

Nokia dodá vysokokapacitní mobilní ústředny, BSC (Base Station Controller), základnové stanice a Nokia Artus Data Communication Server (DaCS) umožňující pokročilé služby sítě, jako je například přístup na Internet prostřednictvím GSM telefonů. Nokia poskytne společnosti EuroTel Praha i další služby, mezi něž patří výstavba, provoz a optimalizace systému.

”Nokia je naším dodavatelem infrastruktury pro NMT již od roku 1991 a od roku 1996 s touto společností budujeme síť GSM 900. Tato rámcová smlouva dále prohloubila dobrou spolupráci a blízké partnerství, které se vytvořilo během sedmi let,” říká Jamie Macdonald, zastupující výkonný ředitel společnosti EuroTel Praha.

”Jsme velmi potěšeni, že Nokia a EuroTel pokračují ve spolupráci na rozšiřování sítě společnosti EuroTel Praha a v poskytování celé škály služeb jejím zákazníkům, kteří, stejně jako nyní, tak i v budoucnu budou klást vysoké nároky na nabídku a kvalitu hlasových i datových služeb. Tato strategická smlouva a partnerství společně s konkurenceschopnou nabídkou zákaznických řešení upevní vedoucí postavení obou firem na českém trhu,” říká Jukka Honkanen, výkonný ředitel Nokia Telecommunications v České republice.

EuroTel, první operátor GSM v České republice, zahájil provoz sítě GSM již v roce 1996. Dodavatelem infrastruktury je právě společnost Nokia. EuroTel v současné době poskytuje své služby více než 450.000 aktivních zákazníků a provozuje též síť NMT 450i, a to již od roku 1991.

EuroTel Praha, spol. s r.o. je společným podnikem SPT TELECOM, a.s. (51%) a Atlantic West B.V. (49%). Atlantic West B.V. je společností se shodným podílem Bell Atlantic (NYSE:BEL) a MediaOne International, která je soueástí MediaOne Group (NYSE:UMG).

Nokia nabízí kompletní GSM systémy včetně digitálních mobilních telefonů, přenosových zařízení a ústředen. Nokia je největším dodavatelem sítí GSM 1800 na světě a jedním ze dvou největších dodavatelů sítí GSM 900. K dnešnímu dni byla technologie Nokia GSM dodána 72 operátorům ve 36 zemích světa.

Nokia, s hlavním sídlem ve Finsku, dodává mobilní telefony, mobilní a pevné telekomunikační sítě, řešení pro bezdrátovou datovou komunikaci, multimediální terminály a PC monitory. Její čisté tržby v roce 1997 dosáhly 52.6 mld FIM (9.8 mld USD). Její akcie jsou kótovány na NYSE (NOK.A). Své výrobky nabízí ve 130 zemích a zaměstnává více než 41.000 pracovníků po celém světě.


Praha, 11.08.1998

Další informace:
Lauri Kivinen
Senior Vice President
Corporate Communications
Tel. (Int.) + 358 9 180 7495
Fax (Int.) + 358 9 17 4358
www.nokia.com

Pozn.:
Standardní GSM/DCS datové služby nepodporují adekvátně požadavky moderních počítačových systémů typu client-server v mobilních sítích. Nokia proto vyvinula řadu datových přístupových řešení Artus.

Datové produkty Nokia Artus jsou navrženy tak, aby byly schopny optimalizovat přístup k datům a podporovaly datové služby ve standardních GSM, PSTN a širokopásmových sítích. Nokia Artus Data Communication Server (DACS) umožňuje rychlé a přímé GSM spojení k datovým sítím a místním celopodnikovým sítím (LAN) přes rozhraní V.24 Direct Data Access (DDA) přímo z mobilní telefonní ústředny Nokia DX200 (MSC).


Copyright EuroTel Praha spol. s r. o.