Logo Intervalu.cz - návrat na úvodní stránku
Zveřejněno: 10.12.1998, 0:01:28
Zpravodajství
Z domova
Ze světa
Počítače
Internet
Jiné servery dnes
Věda a technika
Styl
Kultura
Ostatní témata
TV program
Počasí
Archív článků
Napište nám
Tým serveru
Reklama u nás
Statistika přístupů
Vaše dopisy

Chcete vědět o nových článcích na serveru?

Interval.cz je především zpravodajským serverem o jehož obsah se v převážné míře pravidelně stará několik redaktorů, kteří se osobně nikdy nesetkali. Přináší na jedné straně krátké aktuální zprávy z domova a ze světa, komentáře událostí, a na druhé straně plnohodnotné články z mnoha oblastí jako je internet, počítače, věda a technika, kultura apod.
Původní myšlenka serveru Interval.cz byla pravidelně upozorňovat čtenáře na aktualizovaná místa na českém internetu a přinášet odkazy na zajímavé webové stránky. Dnes je server Interval.cz zpravodajským serverem, dosáhl konečně své dnešní podoby, ale najdete na něm i náznaky původní myšlenky - upozorňovat na aktualizované stránky českého internetu.
Interval.cz - zpravodajský server
Kultura
Zahrada Rámova, Ráma tajemství zbavený

Na úvod této recenze malá úvaha.
Zeptám se vás, ať už máte k literatuře jakýkoliv vztah, jaké literární téma byste autorům doporučili, aby jejich knihy byly opravdu oblíbené? Tato otázka není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá.

Existuje totiž mnoho lidských charakterů, mnoho osobností, mnoho temperamentů a tudíž i mnoho požadavků. Někdo rád čte vzrušující dobrodružné romány, jiný zase tíhne k náročnějším psychologickým stylům, o těch, co preferují jistě potřebnou, ale většinou nezajímavou naučnou literaturu, ani nemluvím. Odpověď na tuto otázku bychom možná mohli objevit, když budeme přemýšlet o tom, co vlastně lidé od literatury očekávávají. A zase můžeme najít různé odpovědi - od poučení až po zábavu. Ale podle mého názoru je nejzajímavější literatura, která je čtivá a která nenásilnou formou zobrazuje opravdovou povahu lidstva. Zisk, bohatství za každou cenu.

Dobrým příkladem, která popisuje tyto záporné lidské vlastnosti, ale i schopnost soucitu s ostatními, jsou dvě knihy od Artura C. Clarka a Gentry Leeho - Zahrada Rámova a Ráma tajemství zbavený.

Už jste určitě pochopili podle autorů, že se jedná o vědeckofantastické knihy, ale i přesto, pokud nejste fandové SCI-FI, tuto knihu byste si neměli nechat ujít. Je už sice staršího data(vydána v roce 1995). ale určitě vám to nebude vadit. Děj knih je následující: V roce 2200 dorazila do Sluneční soustavy obrovská válcovitá kosmická loď. Lidé se pokusili o kontakt, přistáli na její palubě, kde se setkali s mnoha záhadami a s několika druhy mimozemských bytostí. Po průběhu manévru, při kterém se měla Ráma dostat na kolizní kurs z planetou Země, dostala průzkumná posádka rozkaz k návratu. Ale její tři členové Nicole Wakenfieldová, matematický génius Richard Wakenfield a americký generál Michal O'Toole zůstali na Rámovi, který posléze velkou rychlostí odletěl ze Sluneční soustavy. Tito tři lidé na Rámovi po celých třináct let prozkoumávali vnitřek plavidla až Ráma dorazila ke svému cíli, k velkému montážnímu komplexu, zvanému uzel.
Zde se dostalo cestujícím vysvětlení o úkolu Rámy, katalogizovat co nejvíce informacíc o vesmírných civilizacích. Rodina, která se rozrostla o několik synů a dcer, zůstala na Uzlu přes rok. Dozví se zde, že třetí a poslední Ráma se vydá s několika lidmi zpět k Sluneční soustavě, aby nabral reprezentativní vzorek lidí, k čemuž posloužil videozáznam vyslaný z Uzlu. Ráma III relativistickými rychlostmi doletěl k Marsu, kde již čekal určený počet lidí a pozemské město na Rámovi se rychle zabydlelo. Ráma pak opět zrychlil směrem ke svému dalšímu cíli. A právě zde se objevují špatné lidské vlastnosti, ta nekonečná touha po moci. Když nezkušenou demokracií, kterou vytvořili Rámané, otřáslo několik krizí, chopil se moci japonský diktátor a začal bezohledně zatlačovat protivníky. Objevuje se zde úděsný svět drog, prostituce, bezohledného vraždění a válek. Původní rodina z RámyII uprchne z přáteli z tohoto města a nakonec navážou kontakt s jiným druhem mimozemských bytostí. Nicole zůstala ve městě s snažila se uklidnit lidskou populaci. Po několika měsících byla uvězněna a nakonec jí byl určen termín popravy.

Za neustále se zhoršující životní úrovně lidských bytostí, začala lidská vojska vyhlazovat méně vyvinuté mimozemské druhy. Záhadní Rámané je po celou dobu sledovali svými senzory, vědouce si faktu, že je jen otázkou času, kdy se lidé dostanou do konfliktu s vysoce rozvinutými druhy obývající oblast jižně od Válcového moře.

Jak nakonec dopadne boj tohoto kousku lidstva proti ostatním druhům, co se stane s Nicole, která má být popravena, jak budou Rámavé shlížet na druh, který nedokáže žít bez válek, bez drog a bez kriminality a co se nakonec s lidmi stane, až Ráma III dorazí ke svému vzdálenému cíli, to už si nechám pro sebe, ale řeknu vám, že to stojí opravdu za to a že když jsem tuto knihu četl, nemohl jsem od textu odejít a ani nabídka kamaráda, že mi zaplatí telefonní impulsy, které bych s ním probrousil po Síti, mě nezlákala. Pokud vás kniha chytne, přečtěte si ještě knihy Setkání s Rámou a Návrat Rámy, které popisují přílet prvního Rámy a návrat Rámy II. Určitě neprohloupíme a alespoň trochu pochopíme, že záporných vlastností se lidstvo jako celek asi nikdy nezbaví.

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval.cz

Interval.cz - zpravodajský server pro Vás - denní aktualizace

| Zpravodajství | Z domova | Ze zahraničí | Počítače | Internet | Jiné servery dnes | Věda a technika | Styl | Kultura | Ostatní témata | Televizní program | Počasí | Archív článků | Napište nám | Tým Intervalu.cz | Reklama u nás | Statistika přístupů | Napsali jste nám |