Logo Intervalu.cz - návrat na úvodní stránku
Zveřejněno: 30.11.1998, 0:01:28
Zpravodajství
Z domova
Ze světa
Počítače
Internet
Jiné servery dnes
Věda a technika
Styl
Kultura
Ostatní témata
TV program
Počasí
Archív článků
Napište nám
Tým serveru
Reklama u nás
Statistika přístupů
Vaše dopisy

Chcete vědět o nových článcích na serveru?

Interval.cz je především zpravodajským serverem o jehož obsah se v převážné míře pravidelně stará několik redaktorů, kteří se osobně nikdy nesetkali. Přináší na jedné straně krátké aktuální zprávy z domova a ze světa, komentáře událostí, a na druhé straně plnohodnotné články z mnoha oblastí jako je internet, počítače, věda a technika, kultura apod.
Původní myšlenka serveru Interval.cz byla pravidelně upozorňovat čtenáře na aktualizovaná místa na českém internetu a přinášet odkazy na zajímavé webové stránky. Dnes je server Interval.cz zpravodajským serverem, dosáhl konečně své dnešní podoby, ale najdete na něm i náznaky původní myšlenky - upozorňovat na aktualizované stránky českého internetu.
Interval.cz - zpravodajský server
Kultura
SETKÁNÍ - prolog

Planeta Země obíhala kolem svého solárního systému už mnoho milionů let, aniž by se něco, co by stálo tady za zmínku důležitého přihodilo.
Zrodily se první náznaky života, první zelené řasy, první rostliny, první primitivní živočichové. Vznikaly malé boje o potravu, o přežité sebe samého. Pak přišli první obojživelníci, první větší obratlovci, první létající hmyz.
Boje mezi nimi stále pokračovaly. Dinosauři, obrovští tvorové, kteří nemají obdobu ani dnes, později na celých tři sta milionů let ovládli svět. Po celých tři sta let se svět vyvíjel, ale dinosauři ustrnuli ve své vývojové větvi.
Jak nakonec vyhynuli, není známo. Pak přišel člověk, či spíše jeho prapředek. A jako ostatní formy života se vyvíjel až do dnešní podoby. Dvě obratné ruce, dvě rychlé nohy, vzpřímené tělo, poměrně vysoká inteligence. Ale ani vysoká inteligence člověka po několik staletí nepřipouštěla možnost života mimo planetu Zemi.
Ve dvacátém století, století atomové energie a prvních cest do nekonečného vesmíru bylo podniknuto několik pokusů s cílem objevení a případné navázání kontaktu s jinou, případně jinými vesmírnými civilizacemi.
Tyto náročné a ojedinělé pokusy však neměly žádný význam. Nikdo se neozval, nebyl zpozorován žádný náznak existence jiné vyspělejší civilizace. Lidstvo začalo pomalu uznávat názor, že mimozemské civilizace prostě neexistují a pokud náhodou ano, tak jsou tak daleko, že opravdový mezihvězdný kontakt je mimo síly obou národů. Pak, po několika letech se neočekávaně Oni objevili...


KAPITOLA 1
Farmářská osada, stát Nevada 3. dubna 2002, 23:12

Klid nočního ticha náhle přerušil sykavý, na poslech nepříjemný zvuk, který se rychle blížil k jedinému obydlenému místu v této části kraje. Na obloze osvětlované pouze slabým světlem hvězd a měsíce bylo vidět malý klesající předmět. Pár minut se zdálo že dopadne těsně vedle velkého domu, ale nestalo se tak.
Padající předmět při svém klouzavém letu dům přeletěl a narazil do řady stromů za ním. Stoleté smrky nevydržely ten náraz a v polovině své výšky se s praskotem přelomily. Předmět vzplál jasným plamenem. Ihned po nárazu se na obloze objevilo několik dalších předmětů. Narozdíl od předchozího byly něčím nebo někým ovládané a spořádaně ve formaci se blížily k místu havárie. Chvíli se vznášely na hořícím lesem a pak dvakrát zakroužily nad farmou. První předmět začal pomalu klesat a ostatní jej posléze následovaly. Dosedly měkce do trávy kousek od farmy. Ze zasyčením otevřely bílé dveře prvního stroje a zevnitř vyšly tři tvorové. První se porozhlédl a zamířil k farmě.

John Locke, jediná živá bytost v domě, pokud nepočítáme jeho velkého vlčáka, se díval na zábavný pořad v televizi. Či spíše se chtěl dívat. Po dnešní celodenním sázemí ho práce na polích tak vyčerpala, že nebyl schopen udržet víčka otevřené a pomalu usínal. Nevěděl, jakou dobu takhle prospal, ale když jej vzbudil zuřivý štěkot psa, myslel si, že jen na několik minut zavřel oči. Televize potichu zrněla, na programu už nebyl žádný pořad. John se omámeně natáhnul po ovladači a přepnul na CNN. Jeho pes začal znova štěkat a to ho úplně probudilo. John jej začal konejšivým hlasem uklidňovat, ale minul se účinkem. Vlčák pořád pobíhal od vstupních dveří kJohnovi a zpět.

„Tak jo," řekl John. „Podívám se, co se děje."

Za neustálého štěkotu psa přišel k oknu, odhrnul černý závěs a podíval se ven.
To, co patřil, ho šokovalo. Na okraji jeho pozemku, kde začínal hluboký les, bylo vidět šlehající plameny stravující čím dál tím více lesa. John zasakroval a vrhl se ktelefonu. Než zvedl sluchátko, pátraje v paměti po telefonním čísle požárního oddílu. Přiložil sluchátko k uchu a jeho naděje na rychlé uhašení požáru se zhroutila, když neuslyšel ve sluchátku žádný vyzváněcí tón. Prásknul telefonem o stěnu a vyběhl ven podívat se, co by ještě mohl zachránit.
Nepotřeboval žádnou baterkou nebo lampu. Nedaleký požár osvětloval okolí farmy až dost. Chvíli uvažoval, co bude dělat a snažil se bránit panice, která se ho začínala čím dál tím více zmocňovat. Chtělo se mu utéci pryč dřív, než tady sám uhoří. Pak chladný rozum převládl. Rozběhl se k ohni, nedbal v noci na kořeny a výmoly, o které by si mohl jednoduše zlomit nohu a sotva třicet metrů od šlehajících plamenů začal horečně vytrhávat kusy trávy, lámal sotva zasazené stromky a všechno házel za sebe. Nedbal žáru a pracoval čím dál rychleji. Za několik minut byl zcela mokrý potem, ale měl už vytrhaný slušný kus trávy.

Něco ho donutilo podívat se za sebe. Nevěřil svým očím. Napřímil se, bezděčně upustil zlomený stromek na zem a promnul si špinavýma rukama oči. Přízrak nezmizel. Stálo tam několik osob, které bez hnutí pozorovaly jeho práci. Chtěl něco říci, když jedna osoba zvedla ruku s malým předmětem a zamířila na něj. Z věci v jeho ruce vyšel oslepující tenký zelený paprsek světla. Okamžitě ucítil na svém těle nesnesitelnou bolest. To bylo poslední co si uvědomil. Johna náhle obestřela černá mlha a on, už v milosrdném bezvědomí, klesl bezvládně na zem.

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval.cz

Interval.cz - zpravodajský server pro Vás - denní aktualizace

| Zpravodajství | Z domova | Ze zahraničí | Počítače | Internet | Jiné servery dnes | Věda a technika | Styl | Kultura | Ostatní témata | Televizní program | Počasí | Archív článků | Napište nám | Tým Intervalu.cz | Reklama u nás | Statistika přístupů | Napsali jste nám |